joi, 19 noiembrie 2015

Teatrul Nottara se află într-o situaţie extrem de gravă. Se cere o nouă expertiză!


Teatrul Nottara se află într-o situaţie extrem de gravă. Se cere o nouă expertiză!

Moment emoţionat în cea de-a doua zi a Festivalului MultiArt pentru deţinuţi, când Managerul Teatrului Nottara, Marinela Țepuş, a urcat pe scenă împreună cu o parte a trupei de actori şi a expus situaţia în care instituţia s-ar putea afla în urma legii promulgate recent de preşedintele Klaus Iohannis, care interzice orice fel de activitate publică în clădirile cu bulină roşie.

Teatrul Nottara riscă să se închidă împreună cu alte instituţii din centrul Bucureştiului, din cauza acestei legi buclucaşe, care fie că îşi propune, fie că nu, mai îngroapă teatrul românesc încă o dată. Este nevoie de un efort susţinut din partea autorităţilor şi din partea publicului pentru ca teatrul să nu-şi suspende activitatea.
  

“Teatrul Nottara se află într-o situaţie extrem de gravă, la fel ca multe alte  instituţii de pe Bulevardul Magheru. Ne-aţi spus în chestionarele pe care le primiţi înainte de fiecare spectacol că teatrul nostru este îmbătrânit, depăşit, mucegăit. Noi am fost şi suntem receptivi la ceea ce îşi doresc oamenii de la noi, de aceea vă primim astăzi în săli de teatru proaspăt renovate. Luna viitoare ar trebui să schimbăm şi scaunele, de care de asemenea v-aţi plâns că sunt incomode.” explică managerul instituţiei.

Teatrul Nottara are nevoie de o nouă expertiză

„Dorinţa noastră este ca Teatrul Nottara să beneficieze de o nouă expertiză. Dacă primăria nu va dori să facă acest lucru, vom iniţia o campanie de strângere de fonduri pentru a o putea plăti noi. Acest lucru trebuie făcut şi pentru publicul nostru nu doar pentru cei care lucrează în instituţia noastră. Şi Mircea Diaconu a solicitat în repetate rânduri o nouă expertiză, a precizat Ţepuş.

Publicul a aplaudat îndelung la finalul acestui moment, în semn de susţinere pentru actorii pe care e posibil să îi vadă pentru ultima dată pe scena care pe mulţi i-a consacrat.

Clădirea în care este amplasat teatrul are o istorie bogată. Atât pentru actori, cât şi pentru public, aceşti pereţi au o poveste, o valoare sentimentală. Desigur că siguranţa publicului este pe primul loc, aşa încât dacă o nouă expertiză confirmă că această clădire prezintă un risc pentru spectatori, atunci ne vom muta. Dar considerăm că aşa cum un pacient are dreptul la o a doua opinie, şi noi avem dreptul la o nouă expertiză înainte de a părăsi acest loc care este un simbol al capitalei.


Amintim că actualul europarlamentar Mircea Diaconu a ocupat postul de director al Teatrului Nottara în perioada iulie 2001-noiembrie 2011. Din noiembrie 2011, Marinela Ţepuş se află în fruntea conducerii teatrului.


Teatrul Nottara funcţionează ca o instituţie de spectacole de repertoriu (cf. Ordonanţei Guvernului nr. 21 din 31 ianuarie 2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic, cu modificările şi completările ulterioare), cu un colectiv artistic care are în componenţa sa 35 de actori angajaţi, doi regizori, un scenograf, şi cu o echipă tehnică şi administrativă de 85 de membri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu